برنج عنبربو معطر یکی از مهمترین و بسیار مغذیترین محصولات غذایی است که به یک چهارم انرژی مصرفی جهانی سرانه کمک میکند.
تمایز کیفیت دانه برنج نشان دهنده ارزش بازار آن است و همچنین نقش مهمی در محبوبیت در غذاهای محلی یا افزایش پذیرش بالقوه انواع جدید دارد.
ویژگی های اصلی کیفی شامل ظاهر فیزیکی، پخت و پز و خواص حسی، ویژگی های بافتی و ارزش غذایی است.
ارزش گذاری هر صفت یا ویژگی توسط مصرف کنندگان با توجه به غذاهای محلی و فرهنگ متفاوت است.
شاخص های کیفیت دانه مانند نیروی گسیختگی و رنگ در صنایع غذایی اهمیت زیادی دارند.
تمایز واریته ها به بهبود مقبولیت و محبوبیت مصرف کننده از رقم خاص برنج کمک می کند و آگاهی از خواص فیزیکی مواد دانه نیز برای طراحی ماشین آلات مناسب برای عملیات فرآوری غلات مانند مرتب سازی، خشک کردن، گرمایش، سرمایش، آسیاب، مفید است.
مطالعات زیادی وجود دارد که ویژگیهای فیزیکی و کیفی دانه برنج را برای ارقام مختلف بهویژه از جنوب شرق آسیا، منطقه اصلی کشت برنج، مستند میکند.
با این وجود، توجه کمتری به تحقیقات کیفیت دانه برنج در سایر نقاط جهان، مانند آسیای مرکزی، که در آن برنج از لحاظ تاریخی به عنوان محبوبترین غذای اصلی پس از گندم با نقش فرهنگی مهم در غذاهای محلی شناخته شده است، شده است.
ارقام محلی برنج همچنان در این منطقه کشت می شود. با این حال، اطلاعات علمی در مورد ویژگی های کیفی و حسی آنها وجود ندارد.
کشور معمولی از آسیای مرکزی که برنج نقش مهمی در امنیت غذایی و همچنین در غذاهای سنتی محلی دارد، قرقیزستان است.
بر اساس آمار سازمان خواربار و کشاورزی (فائو)، کل سطح زیر کشت برنج حدود 8000 هکتار و تولید سالانه 28230 تن و مصرف سرانه معادل 7.3 کیلوگرم است.
همانطور که قبلا ذکر شد، برنج نقش مهمی در آشپزی کشورهای آسیای مرکزی از جمله قرقیزستان ایفا می کند و یک عنصر اصلی در تهیه غذای سنتی جشن “پلو” است.